Bahan2..
bahan (a)
1) bawang merah
2) bawang putih
3) halia
4) cili kering
** kisar bahan( a)
bahan (b)
1) garam
2) gula melaka
3) bawang besar (dipotong )
4) cili (dipotong )
5) ayam@ ikan
6)kunyit
7)serai
8)daun limau purut
9)asam jawa (dibancuh )
cara2 memasak :
1) perap ayam @ ikan dengan kunyit n & garam.
2) goreng dengan api yang sederhana.
3) toskan ikan @ ayam yang telah digoreng.
4) tumis bahan (a) yang telah dikisar sehingga naik minyak,
5) masukkan gula melaka,air asam jawa yang telah dibancuh,garam,serai,daun limau purut,bawang & cili yang telah dipotong.
6)masukkan ayam@ ikan yang telah digoreng,gaulkan, isi air sedikt untk seng di godek2 n bila dah semua cukup rase angkat & boleh dihidang..
**bg yang suka isi penambah perasa boleh isi xde masalah..gunalah secukup rase...huhu**
:) selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment